Panga pieczona z warzywami

Ocena:

4.35 (205)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
zdrowe i szybkie

Składniki:

  • 2 filety z pangi
  • pół pora
  • duża marchewka
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, zioła do smaku wedle gustu

Panga pieczona z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety z pangi skrapiamy cytryną, dodajemy przyprawy. Warzywa kroimy w słupki (marchewkę można zetrzec na tarce o dużuch okach). Z folii aluminiowej tniemy 2 kawałki tak, by można było zawinąc rybę. Na jej środku układamy rybę, na niej pora,marchewkę oraz posiekaną pietruszkę, ponownie skrapiamy cytryną i zawijamy szczelnie wszystkie składniki. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. na 30 minut.
  • Niektórzy marynują rybę w piwie przed pieczeniem lub dodają do środka krążki cebuli. Ja czasem dla efektu wrzucam do foliowej paczuszki plasterek cytryny (smak staje się trochę gorzkawy). Potrawę można z powodzeniem przyrządzic również na grilu. Podawac z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne