Fit pancakes

Ocena:

4.48 (188)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pysznym pomysłem na śniadanie jest przygotowanie naleśników pancake - fit wersja jest smażona na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Zdrowe pancake świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców i dżemów. W wersji typowo amerykańskiej można polać je syropem klonowym, który z łatwością dostaniemy w supermarketach. Każdy pancake fit to porcja pysznego smaku, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jak zrobić fit pancakes?

Składniki:

  • mąka  1.3 szklanki

  • cukier  3 łyżki stołowe

  • proszek do pieczenia  2.5 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • kefir  1.25 szklanki

  • jajka  2 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

Fit pancakes - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól - wymieszać razem. Dodać jajka, roztopione masło, kefir i zmiksować na jednolite ciasto na fit pancakes.

    fit-pancakes-przepis
  • Krok 2:

    Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), wylewać na środek po łyżce masy. Smażyć do zrumienienia. Pakcakes fit podawać na ciepło lub zimno, polane sosem klonowym lub z dżemem, owocami lub bitą śmietaną.

    fit-pancakes-przygotowanie

Porady

  • Zamiast kefiru w przepisie można użyć również maślanki.
  • Ciasto na pancake fit powinno być gęstsze od naleśnikowego. Jeśli w trakcie smażenia, ciasto będzie się rozlewać po patelni bardziej, niż byśmy tego chcieli, warto dodać odrobinę mąki.
  • Aby fit pancake były zdrowsze, można zastąpić mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą. Można także zmodyfikować przepis i dodać garść płatków owsianych, które zawierają dużo błonnika.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić fit pancakes?

Placki i racuchy zwykle smażone są w głębokim tłuszczu, który dodaje im sporo kalorii. Fit pancakes są smażone na patelni bez dodatku tłuszczu. Aby zrobić zdrowe pancake należy bardzo dobrze rozgrzać teflonową patelnię – dzięki temu mamy pewność, że placki nie będą przywierać. Do pancakes pieczonych bez oleju warto dodać odrobinę tłuszczu do ciasta – w tym przepisie jest to roztopione masło. Jeśli chcemy, aby pancakes były jeszcze zdrowsze, należy zamienić mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą. 
 

Dzień naleśnika

W Polsce pod koniec karnawału odchodzimy Tłusty Czwartek, podczas którego bezkarnie możemy zajadać się pysznymi pączkami. Jest to typowo polska tradycja. Natomiast w krajach anglosaskich obchodzony jest Pancakes day (Dzień naleśnika), podczas którego smażone są najróżniejsze typy tych placków. Pancakes podawane są głównie w wersji na słodko. Jest to święto godne uwagi.

Sprawdź także przepis na pyszne pancakes

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne