Pampuchy z sosem truskawkowym

Pampuchy z sosem truskawkowym

Dodany przez: mojegotowanie

Pampuchy z sosem truskawkowym

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3,5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 dag roztopionego masła
  • opakowanie sera Arla Apetina Classic
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka skórki z cytryny

Przygotowanie

  1. Pampuchy z sosem truskawkowym
  2. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 min. Do dużej miski dajemy mąkę, jajka, masło, wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1–1,5 godz.). W tym czasie przygotowujemy sos: truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki.
  3. Mieszamy z cukrem, solą, octem balsamicznym, skórką i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 10 min, miksujemy na mus. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę, w środek której wkładamy 3 kostki sera. Uformowane pampuchy kładziemy zlepieniem do dołu na ściereczce i zostawiamy na 20 min. Gotujemy na parze po 3 kluski, przez ok. 10 min. Gotowe kluski
  4. podajemy z sosem truskawkowym.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy przekąska deser pampuchy sosem truskawkowym
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze