Paella mixta

Starsze dziecko przywiozło z Hiszpanii przyprawę do paelli, trzeba więc wyciągnąć paellerę !

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

s

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor obrany ze skórki
  • 1 zielona papryka
  • garść ugotowanej zielonej fasolki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 12 krewetek
  • 1 tuba kalmarów
  • 3 łyżeczki przyprawy do paelli
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 cytryna

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną bazę do naszego dania.
  2. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostę cebulę, Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Wszystko dusimy na małyn ogniu około 15 minut i przekładamy do miseczki.
  4. Na patelnię wlewamy znowu olej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia.
  5. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę.
  6. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę, solimy i wszystko zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy.
  7. Pamiętajmy, że od tego momentu nie wolno mieszać paelii !
  8. Gdy woda się lekko wchłonie na wierzchu układamy krewetki i kalmary pokrojone w paski, przykrywamy.
  9. Mniej więcej po 25 minutach paella jest gotowa, ale musimy kontrolować miękkość ryżu, w zależności od tego jaki mamy gatunek.
  10. Jeśli zauważymy, że mamy za mało płynu, zawsze można go uzupełnić, pamiętając, żeby był gorący.
  11. Gdy ryż będzie al dente, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na 3-5 minut, żeby paellla doszła.
  12. Podajemy z ósemkami cytryny.

Wskazówki

Klasyczna hiszpańska paella z Walencji - wypróbuj ten przepis na danie z owocami morza

owoce morza obiad ryż Paella kuchnia hiszpańska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze