Pączki z ziemniakami

Super wilgotne i nie tak wysoko kaloryczne pączki

Dodany przez: Aseret

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ziemniaki ugotowane - 0,5 - 0,6 kg
  • masło rozpuszczone - 3 - 4 łyżki
  • jajka - 5 szt
  • śmietana - 150 ml
  • mąka - 0,8 - 1 kg
  • sól - odrobina
  • cukier - 10 dag
  • drożdże - 8- 10 dag
  • spirytus 50 - 70 ml
  • ew. ocet
  • marmolada,
  • dżem
  • lub owoce z konfitury
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
  • lub słodkie kakao
  • albo czekolada w proszku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrane i ostudzone ucieramy z rozpuszczonym, lecz chłodnym masłem i drożdżami lub rozdrabniamy malakserem
  2. Gładką masę łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką, spirytusem i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki i miski.
  3. Jeśli wyrabiamy je w malakserze jest gotowe o wiele szybciej.
  4. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy dłońmi na wałeczki o średnicy 5 cm.
  5. Z wałeczka odcinamy krążki o grubości 1 - 1,5 cm.
  6. Na środek każdego krążka nakładamy płaską łyżeczkę nadzienia (jeśli krążki kroimy grubsze lub nadzienie jest zwarte nie lejące możemy dać więcej) i formujemy okrągle pączki.
  7. Układamy je stroną zlepienia na stolnicy i pozostawiamy około 15 - 20 do wyrośnięcia i smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron do złotobrązowego koloru.
  8. Osączamy na papierowym kuchennym ręczniku.
  9. Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą czy słodkim kakao w proszku.
przekąska kolacja deser Pączki z ziemniakami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze