Pączki tradycyjne

Tradycyjny przepis mojej babci. Pączki są puszyste z ładną "obwódką" na środku,

Dodany przez: euphoria

Pączki tradycyjne

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • o,5 kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 całe jaja
  • 3 żółtka
  • sól
  • 0,25 kostki margaryny
  • skórka z cytryny lub pomarańczy
  • łyżka wódki lub innego alkoholu wedle uznania
  • ulubione konfitury

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki-niech wyrośnie
  2. Żółtka i całe jaja wbić w miskę, dodać cukier i ubijać na parze do zgęstnienia.
  3. Ciepłą masę, wyrośnięty zaczyn, sól, resztę mleka i stopiony tłuszcz dodać da mąki i wyrobic ciasto- zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miescu pod ściereczką
  4. Po wyrośnięciu formujemy pączki i nadziewamy je ulubioną konfiturą i zostawiamy do wyrosnięcia.
  5. Samażymy na gorącym tłuszczu.
  6. Wskazówka-na początki smażenia naczynie zamykamy, po przekręceniu pączków otworzyć.
  7. Smacznego.
deser mąka drożdże mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze