najlepsze_domowe_paczki

Najlepsze domowe pączki

Ocena:

4.47 (160)

  • 3 godz. 0 min.

Wkrótce Tłusty Czwartek, nie zapomnij zjeść przynajmniej jednego pączka! :)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 6-8 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki mleka (letnie)
  • szczypta soli
  • 100 ml rumu lub wódki
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • konfitura różana
  • cukier puder
  • woda
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • olej lub smalec

Najlepsze domowe pączki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kilka godzin przed rozpoczęciem robienia pączków warto zadbać
  • aby wszystkie składniki miały tą samą
  • temperaturę pokojową.
  • Mąkę przesiewamy do dużego naczynia
  • aby ją dobrze napowietrzyć.
  • Drożdże kruszymy
  • dodajemy do nich łyżkę cukru
  • kilka łyżek mąki i zalewamy szklanką mleka. Dokładnie mieszamy
  • zostawiamy pod przykryciem
  • aby drożdże zaczęły pracować.
  • Następnie masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajko
  • żółtka
  • cukier i szczyptę soli ucieramy.
  • Teraz możemy połączyć nasze składniki. Do mąki dodajemy zaczyn
  • jajka
  • mleko
  • alkohol
  • aromat. Wyrabiamy lekko i dodajemy masło.
  • Ciasto dokładnie wyrabiamy
  • przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość
  • możemy je ponownie zagnieść i rozwałkować na ok. 1-1,5 cm grubości.
  • Następnie wycinamy z niego krążki (np. szklanką) i pozostawiamy na blacie posypanym mąką
  • aby ponownie wyrosły (czytałam
  • w miesięczniku Moje Gotowanie
  • że ten krok można pominąć
  • jednak jestem tradycjonalistką i wolę go pozostawić :) ). Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu.
  • Czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany
  • sprawdzamy poprzez wrzucenie do niego kawałka ciasta (lub kawałka surowego ziemniaka). Jeśli wypłynie i się zrumieni - tłuszcz jest gotowy.
  • Pączki smażymy z obu stron
  • na rumiano.
  • Kiedy ostygną
  • nadziewamy je konfiturą za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania.
  • Możemy je posypać cukrem pudrem
  • ja jednak zdecydowanie wolę lukier
  • więc z cukru pudru i wody ucieramy lukier i polewamy nim nasze pączki. Na wierzchu posypujemy je skórką pomarańczową.
  • A jak wygląda idealny pączek? Ma jasną obręcz :)
  • Smacznego!
  • Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne