Pączki parzone bez drożdży

Przepis z mojego zeszytu były czasy ,że składnika jak drożdże czasem brakowało;)

Dodany przez: foka

Pączki parzone bez drożdży

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • otarta skórka z cytryny
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z masłem i od razu wsypujemy mąkę mieszamy aż ciasto będzie odstawać od rondla zostawiamy do wystudzenia.Następnie wbijamy jajka dodajemy 2 łyżeczki cukru,skórkę z cytryny i szczyptę soli wszystko dokładnie wyrabiamy.Tłuszcz rozgrzewamy w rondlu do wrzenia łyżkę maczamy w tłuszczu bierzemy nie wielkie porcje ciasta ,wrzucamy na wrzący tłuszcz i smażymy 5-7 minut.Zrumienione pączki wyjmujemy na papier aby ociekł nadmiar tłuszczu następnie lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
jajka deser mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze