Pączki na parze

Pączki na parze to mój ulubiony przepis. Mozna je jeść o różnej porze dnia. Wyśmienite!! Polecam!!!

Dodany przez: justyna2206

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Sladniki:
  • • 1 kg mki pszennej
  • • kostka margaryny
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • 5 zoltek
  • • 3 bialka
  • • sol (do smaku)
  • • 5 dkg drozdzy
  • • mleko

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić. Dodać odrobinę soli. Białka ubić z cukrem. Żółtka dodać do mleka. Tłuszcz roztopić i wlać do mleka.Dodać mąkę i pianę z ubitych białek. Zrobić ciasto i postawić do wyrosnięcia. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować, wykrawać pączki i poczekać chwile aby wyrosły na stolnicy. Wodę w garnku postawić, obwiązać gazą i przykryć miską do góry dnem. Gdy będzie się woda gotować kłaść pączki na gazę i przykryć z powrotem miską. Należy gotować pączki na parze 4-5 mniut. Następnie wyjmować pączki, maczać w maśle roztopionym i posypać cukrem.
przekąska Pączki para
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze