Pączki domowe z rumem

Przepis na pączki - złociste poduszeczki z rumem

Dodany przez: mojegotowanie

zdjęcie: Miód Malina Studio

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
60 sztuk
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 15 dag stopionego masła
  • 10 dag drobnego cukru
  • 60 ml jasnego rumu
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder i cynamon do posypania

Przygotowanie

  1. Ciepłe masło mieszamy z cukrem. kiedy się stopi, dodajemy rum, olejek rumowy i jajka, mieszamy na gładką masę. Porcjami, stale mieszając, dodajemy przesianą mąkę, łyżeczkę soli i mleko, ucieramy idealnie gładkie ciasto. Zostawiamy na 15 min.
  2. W szerokim rondlu rozgrzewamy smalec. Z ciasta oddzielamy łyżką niewielkie porcje, wrzucamy na smalec, smażymy na złoto po 6–8 sztuk naraz. Odławiamy łyżką cedzakową na papier kuchenny, ciepłe posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Wskazówki

Zamiast cynamonu można użyć mielonego imbiru, drobno zmielonych migdałów lub orzechów.

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj!
 

Pączki tłusty czwartek wypieki na tłusty czwartek przepis na pączki pączki domowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze