Ozorki w galarecie.

Delikatna galareta z ozorków z marchewką i brzoskwiniami.

Dodany przez: Trippin

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 ozory wieprzowe
  • 2 marchewki
  • puszka brzoskwiń
  • pół selera
  • pietruszka
  • żelatyna
  • sól, pieprz, czosnek
  • liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1. Ozorki dokładnie umyć i zagotować. Po kilku minutach od zagotowania odlać burzyny i wlać nową wodę i gotować na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw. Kiedy będą pół miękkie, dodać obrane warzywa, gotować do miękkości.
  2. 2. Ozorki wyjąć, obrać ze skóry, pokroić w plasterki. Ułożyć w naczyniu o nieco podwyższonych brzegach, przybrać marchewką i plasterkami brzoskwini.Można posypać natką pietruszki.
  3. 3. Odlać 3/4 litra wywaru przecedzając przez gęste sitko. W gorącym wywarze rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny ( Delecta). Ostrożnie zalać ozorki, zostawić do zastygnięcia.
  4. Są pyszne, lekkostrawne i pozbawione konserwantów, a przy tym niedrogie.
sniadanie mięso warzywa przekąska kolacja galareta ozorki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze