Ozorek wołowy w sosie musztardowo-chrzanowym wg mojej babci

Ocena:

4.45 (201)

  • 1 godz. 30 min.

Babcia mnie nauczyła jeść tej potrawy:) jest pyszna.

Składniki:

  • Ozór wołowy (około1,30 kg)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • listek laurowy
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki chrzanu w occie (ze słoiczka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 pieczarki
  • 1 łyżeczka mielonych suszonych grzybków
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy typu kucharek lub jarzynka
  • 2 łyżki mąki

Ozorek wołowy w sosie musztardowo-chrzanowym wg mojej babci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ozór wyszorować,zalać wodą,lekko posolić,ugotować do miękkości.
  • Z ugotowanego ozorka zdjąć skórę,pokroić w plastry,zalać gotowaną wodą(wody ma być tyle żeby przykryło plastry mięsa.
  • Dodać pieprz,ziele,listek,pokrojone pieczarki,chrzan,musztardę,przyprawę.
  • Wszystko gotować około 10 min,po tym czasie mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody(żeby nie było grudek)wlać do sosu i mieszając gotować jeszcze 2 min.
  • Smacznego:)
  • uwaga;
  • można pominąć musztardę i zrobić w sosie chrzanowym.

Porady

Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj także ozorków w sosie własnym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne