Owoce morza z ryżem i zielonym groszkiem

Owoce morza z dodatkiem zielonego groszku, papryki i ryżu.

Dodany przez:

Owoce morza z ryżem i zielonym groszkiem

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 800 g owoców morza (krewetki, małże, ośmiorniczki, kalmary), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 szklanka mrożonego groszku, 300 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki sosu rybnego , ½ łyżeczki kurkumy, sól do smaku, pieprz do smaku, 1 szklanka ryżu

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kurkumę. Smażymy około 5 minut, następnie wrzucamy owoce morza, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, zalewamy bulionem. Pod przykryciem dusimy do miękkości. Następnie dodajemy, sok z cytryny, sos rybny, groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec wrzucamy ugotowany wcześniej ryż, mieszamy. Gotowe.
owoce morza obiad ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy