Ostra zupa meksykańska

Gdy mamy ochotę na coś ostrego, a jednocześnie sycącego i łatwego w przygotowaniu

Dodany przez: moskala22

Ostra zupa meksykańska

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • mięso mielone 0.5 kg
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kukurydza 0.2 kg
  • fasola czerwona 0.2 kg
  • czerwona fasola z kukurydzą po meksykańsku Bonduelle (ewentualnie)
  • pepperoni zielone 2 szt
  • koncentrat pomidorowy 0.1 kg
  • bulionetka drobiowa Knorr 2 szt
  • żółty ser

Przygotowanie

  1. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Smażymy aż nabierze złocistego koloru. Wrzucamy do tego mięso mielone i doprawiamy delikatnie solą i papryką. Gdy mięso się już wysmaży, dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i czerwoną fasolę. Jeśli zależy nam na gęstości, można dodać dodatkowo czerwoną fasolę z kukurydzą po meksykańsku razem z zalewą. Całość smażymy przez około 5 minut, po czym zalewamy wodą w takiej ilości, jaka nam odpowiada. Dodajemy 2 bulionetki, pokrojoną drobno papryczkę pepperoni i całość gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Podajemy posypane startym żółtym serem.
zupa fasola kukurydza gesta ostra
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy