Ośmiorniczki z parówek

Ocena:

4.53 (161)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ośmiorniczki z parówek to nie tylko sprawdzony sposób na wykarmienie małych niejadków. To także ciekawa propozycja podania dodatków do śniadania po angielsku. Przyrumienione kiełbaski z patelni nadal są delikatne, ale o wiele bardziej apetyczne – idealne na śniadanie lub ciepłą kolację. Poniżej dowiecie się, w jaki sposób je wykonać, aby wyglądały i smakowały wyśmienicie.

Składniki:

  • parówki  8 szt.

  • olej rzepakowy  30 ml

  • ketchup  60 ml

  • musztarda  60 ml

Ośmiorniczki z parówek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie parówek: jeśli to konieczne, należy usunąć z nich osłonki. Następnie nacinamy parówki ostrym nożem do ok. ⅘ wysokości – najpierw na cztery, a następnie każdą z ćwiartek na pół tak, aby powstało 8 macek.

  • Krok 2:

    Gotowanie: w garnku wstawiamy wodę i gdy się zagotuje, ponacinane w ten sposób parówki wrzucamy do wrzątku na pół minuty. To wystarczy, aby macki ośmiorniczki z parówki lekko się skręciły.

  • Krok 3:

    Smażenie: wyjmujemy parówki z wody i odsączmy je na sitku. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy ośmiorniczki „główkami” do góry. Smażymy przez 3–4 minuty, aż parówki będą rumiane. Po tym czasie wykładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • Krok 4:

    Podawanie: na talerz wykładamy po dwie ośmiorniczki z parówek, do tego obowiązkowo keczup i musztarda oraz świeże, pachnące pieczywo.

Porady

  • Aby ośmiorniczka z parówki zgrabnie wyglądała na talerzu, należy wybrać długie i cienkie kiełbaski z dużą zawartością mięsa.
  • Możecie zrobić małe lub duże ośmiorniczki. Aby były mniejsze, przed nacinaniem macek należy przekroić parówkę na pół. Małe ośmiorniczki z parówek łatwiej się smaży.
  • Nie trzeba gotować parówek przed smażeniem, więc jeśli macie mniej czasu, możecie od razu wyłożyć ośmiorniczki na patelnię. Jednak chwila gotowania sprawi, że macki ładnie się rozłożą i podwiną do góry.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ośmiorniczki z parówek i nie tylko

Lubicie parówki na śniadanie? Żeby nie było nudno, możecie podawać je na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są ośmiornice z parówek, ale możecie przygotować także:

  • Serca z parówek z jajkiem sadzonym – są świetnym pomysłem na romantyczne śniadanie w walentynki, ale z pewnością ucieszy bliską osobę każdego dnia.
  • Kwiatki z parówek – aby je zrobić, należy przeciąć parówkę wzdłuż, a następnie ponacinać płatki. W środek oczywiście wbijamy jajko i robimy sadzone.

Aby fantazyjne kształty z parówek nie rozpadły się na patelni, należy spiąć je wykałaczką.

Z czym jeszcze można podawać ośmiorniczki z parówek?

Angielskie śniadanie jako pierwsze przychodzi na myśl, ale to nie jedyny pomysł na podanie parówkowych ośmiorniczek:

  • Ośmiorniczki z parówek w sosie pomidorowym – podsmażone na patelni ośmiorniczki smakują wybornie dodane do sosu na bazie pomidorów, cukinii i papryki.
  • Ośmiorniczki z parówek w cieście naleśnikowym – macki ośmiorniczek możecie na chwilę zamoczyć w cieście, zrobionym jak na naleśniki. Następnie usmażcie je na głębokim tłuszczu.
  • Ośmiorniczki z parówek z pieczarkami – można podsmażyć pieczarki w całości obok ośmiorniczek lub podawać parówki polane sosem śmietanowo–pieczarkowym i posypane natką pietruszki.
  • Ośmiorniczki z parówek i makaronu – to z kolei inna wariacja na temat tego dania. Tym razem mackami ośmiorniczek są powbijane w parówki nitki makaronu spaghetti.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne