Orzeszki z kremem czekoladowym lub kremem kokosowym

Orzeszki z kremem czekoladowym lub kremem kokosowym - słodka przekąska

Dodany przez:

Orzeszki z kremem czekoladowym lub kremem kokosowym

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
35 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 5 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • margaryna 1 szt
  • mąka 600 g
  • śmietana 12% 200 g
  • żółtko 2 szt.
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
  • Masa czekoladowa:
  • margaryna 1 szt
  • żółtko 1 szt.
  • cukier puder 150 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • alkohol 1 łyżka
  • Masa Kokosowa:
  • wiórka kokosowe 250 g
  • cukier puder 150 g
  • żółtka 2 szt
  • margaryna 200 g
  • kawa lub kakao 2 łyżki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub alkoholu

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować małe kuleczki i
  3. włożyć do rozgrzanej i lekko wysmarowane olejem specjalnej formy
  4. (patelni).
  5. Przycisnąć formę i smażyć na kuchence z jednej i z drugiej strony na
  6. lekko złoty kolor. Zimne połówki orzechów, napełnić masą.
  7. Masa czekoladowa: Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, żółtkiem
  8. i czekoladą mleczną, na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy
  9. łyżkę alkoholu np. rum,wódka.
  10. Masa kokosowa: Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i
  11. kawą lub kakao, na koniec dodać sok z cytryny wiórka
  12. kokosowe,połączyć.
przekąska krem słodka przekąska orzeszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze