Piernik sułtański

Ocena:

4.47 (160)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Warstwowy piernik sułtański to pyszne piernikowe, bardzo korzenne ciasto i warstwy konfitury z dużą ilością bakalii i owoców kandyzowanych. Piernik sułtański jest czasochłonny, ale pyszny!

Składniki:

  • miód  500 g

  • przyprawa do piernika  10 g

  • jajka  5 szt.

  • cukier  750 g

  • mąka  1 kg

  • soda oczyszczona  20 g

  • skórka z cytryny  2 szt.

  • pomarańcze  2 szt.

  • miód  160 g

  • figi  15 g

  • rodzynki  15 g

  • daktyle  15 g

  • orzechy włoskie  15 g

  • orzechy laskowe  15 g

  • skórka z cytryny  15 g

Piernik sułtański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia miód z przyprawą korzenną. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, dokładnie wyrabiamy, aż zacznie lśnić i stanie się gładkie. Zawijamy w ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 1 godz., żeby dojrzało, wlewamy ciepły miód, mieszamy nożem, gdy przestygnie, dodajemy ubite jajka i skórkę cytrynową. Mąkę zarabiamy nożem, dodajemy sodę, zagniatamy ciasto, potem długo, dokładnie wyrabiamy, aż zacznie lśnić i stanie się gładkie. Zawijamy w ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 1 godz., żeby dojrzało.

  • Krok 2:

    Następnie dzielimy je na części, przekładamy do natłuszczonych blach i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180ºC. Zostawiamy na tydzień, żeby piernik skruszał. Po czym przekładamy go masą.
     

  • Krok 3:

    Masa: z wyszorowanych pomarańczy ścinamy pomarańczową skórkę, wrzucamy na wrzątek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2–3 razy, zmieniając wodę. Ugotowaną drobno kroimy. Z cukru i pół szklanki wody gotujemy syrop na wrzący wrzucamy posiekaną skórkę i obrane z włókien i pestek podzielone na cząstki, pomarańcze. Smażymy na konfiturę. W rondelku podgrzewamy miód, dodajemy posiekane bakalie i wysmażamy na masę łączymy z usmażoną konfiturą pomarańczową i smażymy chwilę razem, stale mieszając, aż dobrze zgęstnieje. Masą przekładamy pierniki.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne