Orzechowiec

To pyszne ciasto jest idealne do kawy lub herbaty. Aldona Zielińska z Łuszczowa

Dodany przez: ewelina9696

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżEczki sody
  • Polewa:
  • 30 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • Krem:
  • margaryna
  • 6 łyżek cukru pudru
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • mleko

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 placki. Jeden pieczemy w 170 stopniach C na rumiano.
  2. Składniki polewy podgrzewamy, aż powstanie karmel.
  3. Na drugi surowy placek wykładamy polewę i pieczemy 40 minut. w temp. 170 stopniach C.
  4. Gotujemy budyń, dodając mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zimny budyń i kawę. Wykładamy na placek bez polewy, przykrywamy drugim.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy