4.41 (169)
Naleśniki z bananami to ulubione śniadanie miłośników słodkości i czekolady. Są zupełnie bezproblemowe. Klasyczne, cienkie, lekkie placki posmarowane są waniliowym serkiem homogenizowanym i wypełnione całymi owocami. Powstaje w ten sposób apetyczny, kształtny rulonik, który wystarczy udekorować kremową polewą dla efektu wow. Pokazujemy, jak przyrządzić pyszne naleśniki z bananem i czekoladą. Zróbcie je na dobry początek dnia lub na deser.
mąka pszenna 275 g
jajka 1 szt.
mleko 200 ml
woda gazowana 200 ml
olej 10 ml
banany 6 szt.
serek homogenizowany 400 g
czekolada mleczna 100 g
masło 5 g
Przesiewamy mąkę pszenną do miski. Wbijamy jajko (najlepiej, żeby miało temperaturę pokojową, więc warto wyjąć je wcześniej z lodówki). Wlewamy wodę gazowaną. Dzięki bąbelkom otrzymamy lekkie i puszyste naleśniki z bananami. Dodajemy mleko (może być także napój roślinny, na przykład migdałowy, jeśli chcemy zrobić ciasto bez laktozy). Miksujemy na jednolitą masę, ale niezbyt długo, żeby za bardzo się nie spieniła.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Rozgrzewamy płytką patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wlewamy na nią odrobinę oleju. Polecamy rozsmarować go ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem cukierniczym, żeby pokryć całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Olej (lub rozpuszczone masło) można też zmiksować wcześniej z ciastem naleśnikowym. Nie będzie wtedy konieczne dodawanie tłuszczu podczas smażenia. Wlewamy masę chochelką. Szybkimi ruchami rozprowadzamy ją po całej powierzchni patelni. Czekamy, aż naleśnik zmieni kolor, a jego krawędzie zaczną się podwijać. Przekręcamy na drugą stronę. Smażymy na rumiano. Zdejmujemy na talerz. Powtarzamy z pozostałym ciastem. Powinniśmy otrzymać 6 cienkich placków.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Obieramy banany. Najlepiej wybrać dojrzałe okazy, które są kruche i słodkie. Wykładamy serek homogenizowany do miseczki i mieszamy, żeby miał jednolitą, kremową konsystencję. Rozsmarowujemy go na naleśniku. Na brzegu umieszczamy banan w całości. Zawijamy go w rulon. Powtarzamy z pozostałymi składnikami.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Siekamy czekoladę lub łamiemy ją na cząstki. Wkładamy ją do szklanej, żaroodpornej miski, którą umieszczamy na rondelku z wrzątkiem, tak żeby jej dno nie dotykało tafli wody. Dodajemy masło do czekolady. Mieszamy ją i czekamy, aż rozpuści się pod wpływem pary. Powinniśmy otrzymać jednolitą, błyszczącą polewę. Jeśli chcemy pominąć ten krok, możemy przyrządzić naleśniki z nutellą i bananami. Krem czekoladowo-orzechowy świetnie komponuje się ze słodkimi, egzotycznymi owocami. Możemy też sami przyrządzić jego zdrowszą wersję ze śliwek lub daktyli. Domowa fit nutella nie zawiera oleju palmowego ani laktozy.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Przekładamy rozpuszczoną czekoladę do rękawa cukierniczego, zwykłego woreczka foliowego lub buteleczki z dozownikiem. Polewamy nią naleśniki z bananem, tworząc cienkie, ozdobne pasma.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Naleśniki możemy ozdobić świeżymi listkami mięty i płatkami migdałowymi (najlepiej lekko uprażonymi) lub wiórkami kokosowymi. Świetnym dodatkiem, który sprawi, że potrawa będzie przyjemnie chrupać, jest też posypka z posiekanych fistaszków, orzechów laskowych lub pekanów. Słodkie ruloniki z bananem można serwować w formie deseru z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu. Pasuje do nich także solony karmel, masa kajmakowa lub krem budyniowy.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa