oponki_ptysiowe

oponki ptysiowe

Ocena:

4.49 (200)

  • 60 min.

Opnki ptysiowe to znakomite ciastka na długie zimowe wieczory w gronie znajomych.

Składniki:

  • 60g masła
  • 15dag mąki
  • szczypta soli
  • 200ml wody
  • 4 jajka
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Oponki ptysiowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli
  • wsyp przesianą mąkę i cały czas mieszaj drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawaj po jednym jajku intensywnie mieszając.
  • Rozgrzej olej
  • Ciastem napełniaj szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na kwadraty z pergaminu 5cm/5cm nieduże koła. Wkłądaj na rozgrzany olej tak aby ciasto było pod spodem a papier na górze.
  • Smaż a gdy ciasto samo zacznie odchodzic od papieru zdejmij go i dosmaz ciastka z obu stron na złoty kolor.
  • Odsącz oponki na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj koniecznie polane lukrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne