Opieńki marynowane

Ocena:

4.23 (212)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Opieńki marynowane to pyszna przekąska i słodko-kwaśny dodatek do wielu dań. Mogą posłużyć za bazę do farszu lub sosu. Te niezwykłe grzyby pojawiają się w lasach najczęściej na przełomie października i listopada. Warto wtedy przynieść je do domu, oczyścić, obgotować i zamknąć w słoiczkach z zalewą octową i ulubionymi przyprawami, takimi jak gorczyca i liść laurowy lub goździki. Zobaczcie nasz prosty przepis na opieńki marynowane z cebulą. 

Składniki:

  • opieńki  1 kg

  • woda  1 l

  • cebula  100 g

  • ocet  250 ml

  • sól  15 g

  • pieprz  8 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • cukier  35 g

  • gorczyca  5 g

Opieńki marynowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: grzyby przebieramy, oczyszczamy i myjemy. Większe okazy kroimy w kawałki, a małe opieńki zostawiamy w całości. Obgotowujemy je w lekko osolonej wodzie przez około 15 min, po czym odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 

  • Krok 2:

    Zalewa: zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Mieszamy, żeby rozpuścić sypkie składniki. Dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu, gorczycę i cebulę. Ponownie doprowadzamy całość do wrzenia. 

  • Krok 3:

    Opieńki marynowane: umieszczamy grzyby w słoiczkach. Przykrywamy je gorącą zalewą, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Od razu zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 20 minut w piekarniku lub garnku z wodą.

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 4 słoiki 330 ml. Dużo zależy od kształtu grzybów i od tego, jak ułożą się w naczyniu. Najładniej będą się prezentować małe opieńki zachowane w całości. Jeśli zbiory były bardzo udane i dysponujemy sporą ilością tego składnika, większe okazy możemy odłożyć do innych potraw, takich jak zupa lub sos grzybowy
  • Opieńki w occie należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu, takim jak piwniczka lub spiżarnia kuchenna. 
  • Ile czasu gotować opieńki do marynowania? W zupełności wystarczy około 10–15 minut. Zbyt długa obróbka termiczna pozbawi grzyby jędrności i koloru.    
  • Zalewa do opieniek będzie smakować najlepiej, jeśli wykorzystamy ocet spirytusowy 10% lub z białego wina (jest mniej intensywny w smaku, więc można dodać go więcej).   
  • Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść opieńki marynowane z cebulą już następnego dnia, ale dla lepszego smaku radzimy odczekać przynajmniej 3–4 dni
  • Pasteryzacja słoików jest niezawodnym sposobem na przedłużenie trwałości i zachowanie walorów smakowych wszelkich domowych przetworów. Można ją przeprowadzić na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wodą). Jeśli jednak zachowamy należytą ostrożność, czyli dokładnie wyparzymy słoiki i wypełnimy je gorącą zalewą, możemy zostawić opieńki marynowane bez pasteryzowania. Warto je wtedy odstawić do góry dnem do wystygnięcia, żeby zakrętki prawidłowo się zassały.    
  • Marynować można opieńkę miodową lub ciemną. Oba gatunki to grzyby blaszkowe, które rosną na pniach drzew liściastych i iglastych późnym latem i jesienią. Najczęściej znajdziemy je w lasach na przełomie października i listopada.   
  • Zalewa z naszego przepisu przyda się też do marynowania kurek, podgrzybków, borowików, maślaków, rydzów lub gąsek. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak marynować opieńki? Zalewa octowa z dodatkami 

Podstawowa marynata do opieniek składa się z octu, wody, soli, cukru i wybranych przypraw. Niezbędne są pieprz ziarnisty, liść laurowy i gorczyca, ale resztę elementów można dobrać indywidualnie, w zależności od upodobań. Opieńka marynowana lubi też takie dodatki jak: 

  • papryczka chili,  
  • estragon
  • ziele angielskie, 
  • ząbki czosnku,  
  • łodyga kopru,  
  • korzeń chrzanu,  
  • goździki. 

Ciekawym pomysłem na niebanalne domowe przetwory na zimę są grzyby w pomidorach. Można w ten sposób przyrządzić także marynowane opieńki. Po obgotowaniu podsmaża się je na odrobinie oleju z cebulą i z koncentratem lub przecierem pomidorowym. Do takiego zestawu warto dodać też pokrojoną w talarki marchewkę. Dzięki niej grzyby w occie zyskają więcej słodyczy. 

Z czym podawać marynowane opieńki? 

Jeśli szukacie słodko-kwaśnej przekąski lub ciekawego składnika sałatki, możecie z powodzeniem wykorzystać opieńki marynowane. Przepis przyda się też, kiedy potrzebujemy dodatku do pasztetu i wędlin lub deski serów. Urozmaicą różne sosy, zupy i farsze. Na bazie tych grzybków możemy wyczarować wypieki na słono, na przykład kruche tarty lub przekąski z ciasta francuskiego. Fantastycznym pomysłem na wykorzystanie marynowanych opieniek jest faszerowanie nimi pierogów, naleśników, krokietów, klusek lub słonych racuszków. Doskonale pasują też do wszystkich rodzajów mięs, dlatego warto dodać je do zrazów, gulaszu lub pieczeni. Opieńki w occie sprawdzą się także do makaronu, risotto i kaszotto.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne