Opiekane Tofu

Ocena:

4.51 (149)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

marynowane steki z tofu można podawac na gorąco,można podawać jako przystawka abo zakąska

Składniki:

  • 1 kg twardego tofu
  • 1/4 szklanka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
  • 4 łyżeczki sezamu
  • 4 cebulki dymki drobno posiekane

Opiekane tofu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.Przekroić tofu poziomo na połówki.Ułożyć wszystkie na desce do krojenia
  • Podeprzeć deskę z jednej strony puszką lub miseczką
  • by ustawiona była ukośnie
  • a niższa krawędź zwisała nad zlewozmywakiem
  • Przykryć tofu papierowym ręcznikiem ,ułożyć na wierzchu
  • drugą deskę do krojenia i ustawić na niej ciężki rondel
  • Pozostawić na 2 godziny.Jeśli uda się kupić wyciśnięte tofu ,pomijamy ten punkt
  • 2.Utrzeć sos sojowy ,sok z cytryny
  • brązowy cukier
  • i olej sezamowy w płytkim naczyniu
  • na tyle duzym by zmieściło się w nim tofu w jednej warstwie
  • Ułożyć je w naczyniu i odstawić na 3 godziny
  • aż wchłonie marynatę do około połowy wysokości
  • (na dnie powinno pozostać jeszcze nieco płynu)
  • 3.Rozgrzać opiekacz.Wyjąc tofu z naczynia
  • zachowując resztki marynaty.
  • Ułożyć kawałki na blasze opiekacza ,15 cm pod grzałką i opiekać po 5 minut z obu stron
  • aż mocno się przyrumienią
  • 4.Prażyć sezam na małej patelni 3 minuty na niewielkim ogniu
  • aż się przyrumieni
  • 5.Pokroić każdy kawałek tofu na cztery trójkąty ,posypać posiekaną dymką i sezamem oraz skropić resztą marynaty
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne