Stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
4.43 (171)
Puszysty omlet biszkoptowy to propozycja na słodkie śniadanie ze sporą ilością owoców. Omlet jest wyrośnięty, dzięki czemu porcja zapewni nam energię na całe przedpołudnie.
jajka 2 szt.
sól 1 szczypta
cukier puder 2 łyżki stołowe
mleko 2 łyżki stołowe
mąka 1 łyżka stołowa
proszek do pieczenia 1 szczypta
olej 2 łyżki stołowe
maliny 100 g
borówki amerykańskie 100 g
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli i 1/2 łyżki cukru pudru. Żółtka ubijamy z dodatkiem pozostałego cukru, dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubite białka. Całość mieszamy.
Patelnię skrapiamy olejem i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i smażymy na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5–8 min. Omlet wykładamy na nagrzany talerz, rozkładamy owoce i posypujemy cukrem. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami.
Porady
Zobacz też: Ciasto z borówkami amerykańskimi