Ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 120 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
120 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 20 dag kiszonych ogórków
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • por
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w duże kawałki. Por oczyścić, pokroić w krążki.
  2. Warzywa zalać w rondlu 1 i 1/2 l zimnej wody, posolić, gotować 15 minut.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Dodać do wywaru i gotować kolejne 15 minut.
  4. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do rondelka. Dodać masło i dusić 5 minut. Przełożyć do wywaru i zagotować.
  5. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy, zagotować.
  6. Na koniec dodać koperek i przyprawić pieprzem.
zupa ogórkowa ziemniaki koperek zupy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze