Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.56 (188)
Zupa ogórkowa z ryżem to klasyk - podkręć jej smak przez dodatek mięsa. Przesmażone na rumianej cebulce drobiowe mięso mielone doda wyrazistości i sprawi, że zupa ogórkowa będzie bardziej sycąca.
mięso mielone z indyka 300 g
masło 15 g
cebula 1 szt.
bulion drobiowy 2 l
kiszone ogórki 5 szt.
marchewka 2 szt.
ryż 60 g
kwaśna śmietana 125 ml
sól 5 g
pieprz 3 g
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, mieszając. Dodajemy mielone mięso i smażymy, przegarniając łopatką, aż się zrumieni.
Zalewamy bulionem, dokładamy starte na grubych oczkach ogórki i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy często mieszając, aż ryż będzie prawie miękki.
Na koniec zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy bulionem dokładamy starte na grubych oczkach ogórki i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy często mieszając aż ryż będzie prawie miękki. Na koniec zabielamy śmietaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017