Zupa ogórkowa z ryżem i mięsem

Ocena:

4.56 (188)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zupa ogórkowa z ryżem to klasyk - podkręć jej smak przez dodatek mięsa. Przesmażone na rumianej cebulce drobiowe mięso mielone doda wyrazistości i sprawi, że zupa ogórkowa będzie bardziej sycąca.

Składniki:

  • mięso mielone z indyka  300 g

  • masło  15 g

  • cebula  1 szt.

  • bulion drobiowy  2 l

  • kiszone ogórki  5 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • ryż  60 g

  • kwaśna śmietana  125 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

Zupa ogórkowa z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, mieszając. Dodajemy mielone mięso i smażymy, przegarniając łopatką, aż się zrumieni.

  • Krok 2:

    Zalewamy bulionem, dokładamy starte na grubych oczkach ogórki i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy często mieszając, aż ryż będzie prawie miękki.

  • Krok 3:

    Na koniec zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy bulionem dokładamy starte na grubych oczkach ogórki i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy często mieszając aż ryż będzie prawie miękki. Na koniec zabielamy śmietaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne