Artur Rogalski
3.76 (480)
Ogórki w musztardzie na zimę to przepyszny, lekko pikantny dodatek do wielu dań. Bez trudu powstanie z nich ciekawa przekąska lub prosta surówka. Ich wyjątkowy smak sprawia, że od lat są obowiązkową pozycją na półce w każdej spiżarni. Lepiej przygotujcie większy zapas, żeby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Przepis na ogórki w musztardzie jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników.
woda 1 l
ogórek 2 kg
ocet 250 ml
sól 18 g
cukier 280 g
musztarda 100 g
liść laurowy 12 szt.
ziele angielskie 18 szt.
gorczyca 6 g
Przygotowanie: ogórki myjemy i obieramy. Kroimy je wzdłuż na połówki lub ćwiartki. 6 słoików o pojemności 500 ml oczyszczamy i wyparzamy.
Zalewa: w dużym garnku zagotowujemy wodę, następnie wlewamy do niej ocet. Po chwili wyłączamy palnik i wsypujemy cukier i sól. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i odstawiamy zalewę do przestygnięcia. Kiedy jest jeszcze lekko ciepła, dodajemy musztardę. Mieszamy.
Ogórki w musztardzie: w każdym słoiku ciasno układamy ogórki, w pozycji pionowej. Rozkładamy po równo liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Zalewamy składniki marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 15 minut w garnku z gotującą się wodą.
Porady
- Przetwory z naszej receptury można przygotować z dowolnego rodzaju musztardy. Wszystko zależy od tego, czy lubimy pikantne czy słodkie potrawy. Na przykład przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej lub rosyjskiej to propozycja dla miłośników wyrazistych, ostrych smaków. Jako delikatny składnik zalewy sprawdzi się musztarda delikatesowa.
- Jeśli postanowiliśmy przyrządzić ogórki w musztardzie francuskiej, nie musimy już dodawać gorczycy. Natomiast kiedy używamy przyprawy z dodatkiem miodu, zredukujmy ilość cukru w zalewie.
- Nawet najpyszniejsza marynata nie pomoże, jeśli kupimy niedobre warzywa. Jakie ogórki wybierać, żeby nie zmarnować całego przepisu? Najlepsze będą młode okazy, nabyte wraz ze startem sezonu, czyli na początku lipca. Szukajmy możliwie najmniejszych ogórków, które będą smaczniejsze, a do tego łatwiej będzie je zmieścić w słoikach. Warto też zwrócić uwagę na ich kolor – im jaśniejsze, tym lepsze. Unikajmy miękkich i zwiędłych warzyw z ciemną skórką.
- Ogórków nie trzeba obierać, ale należy je dokładnie oczyścić, najlepiej za pomocą szczoteczki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby zdjąć z nich skórkę. Musztardowa zalewa spenetruje wtedy całą powierzchnię warzywa i otrzymamy miękkie, aromatyczne ogórki na kanapkę.
- Dno garnka, w którym będziemy pasteryzować ogórki z musztardą, należy wyłożyć bawełnianą ściereczką lub pieluchą tetrową. Słoiki układamy tak, żeby nie stykały się ze sobą. Zalewamy je mniej więcej do 3/5 wysokości. Woda nie powinna dosięgnąć nakrętki. Pasteryzację można też przeprowadzić w piekarniku, pod warunkiem, że nie używamy słoików z gumową uszczelką.
- Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z piklami, sprawdźcie nasz przepis na tradycyjne ogórki konserwowe.
Zalewę do ogórków można urozmaicić różnymi ziołami, przyprawami i warzywami. Do podstawowego przepisu można dorzucić pokrojoną w talarki cebulę lub marchewkę. Polecamy eksperymentować i wypróbować na przykład ogórki w miodzie i musztardzie. Do takiej zalewy warto użyć pikantnej przyprawy, żeby zbalansować słodycz. Oprócz tego marynatę można urozmaicić za pomocą takich dodatków jak:
Ogórki konserwowe w musztardzie sprawdzą się jako chrupiący dodatek do mięs. Świetnie nadają się na grilla i jako imprezowa przekąska. W okresie zimowym można wykorzystać je zamiast surówki do obiadu albo jako dodatek do kanapek lub burgerów. Wyrazisty, słodko-kwaśny smak pikli z musztardą podkreśli smak każdego dania. Są też doskonałym składnikiem wielu sałatek. Mogą pojawić się w różnych lekkich lub sycących kompozycjach, takich jak:
Ogórki z musztardą mogą także stać się składnikiem smarowidła na kanapkę, zwłaszcza tradycyjnej pasty jajecznej lub na bazie wędzonej ryby. Polecamy serwować je z hummusem lub wegańskim smalcem, razem z innymi crudités (pokrojonymi warzywami).
Konserwowanie żywności na zimę jest dla nas rutynową czynnością, związaną z klimatem, w jakim żyjemy. Późnym latem i wczesną jesienią nasze spiżarnie wypełniają się przeróżnymi piklami i kiszonkami. Ogórki konserwowe są szczególnie popularnym wyborem i można je przygotowywać na wiele sposobów. Oto niektóre propozycje:
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Wprowadź kod na stronie www.topsecret.pl/ona lub pokaż go w jednym z ponad 100 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.