Ogórki z kurkumą

Ocena:

4.07 (221)

  • 45 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ogórki z kurkumą to połączenie orientalnej przyprawy z popularnym warzywem i słodko-kwaśną zalewą. Rezultat jest zaskakująco smaczny, a do tego przetwory mają efektowną, lekko żółtą barwę. Są świetnym dodatkiem do mięsa, kanapek, burgerów, past lub sałatek. Poznajcie przepis na ogórki z kurkumą, który zaskoczy tradycjonalistów.

Składniki:

  • woda  1 l

  • ogórek  3 kg

  • ocet  250 ml

  • kurkuma  15 g

  • cukier  400 g

  • sól  15 g

  • ziele angielskie  10 szt.

  • czosnek  50 g

  • koper  1 szt.

  • cebula  100 g

  • pieprz  10 g

  • gorczyca  10 g

Ogórki z kurkumą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: ogórki dokładnie szorujemy. Wybieramy tylko te, które nie mają uszkodzonej skórki. Kroimy je wzdłuż w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku wyjmujemy z łupinek. Koper siekamy. 

  • Krok 2:

    Zalewa: w garnku łączymy wodę z octem, cukrem, solą i kurkumą. Doprowadzamy zalewę do wrzenia i dokładnie ją mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników.

  • Krok 3:

    Ogórki z kurkumą: do umytych i wyparzonych słoików wkładamy cebulę, ziele angielskie, czosnek, koper, gorczycę i pieprz. Na nich układamy w pozycji pionowej przygotowane wcześniej plastry ogórków. Zalewamy je marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 10–15 minut w garnku z gotującą się wodą. 

Porady

  • Z podanej receptury otrzymamy około 10 słoików o pojemności 0,5 l. Pełnię smaku osiągną po mniej więcej 2 tygodniach od przygotowania. 
  • Ogórki słodko-kwaśne z kurkumą możemy przygotować na różne sposoby – pokroić w plastry jak do mizerii lub podzielić na ćwiartki. Wszystko zależy od tego, jak będziemy chcieli je wykorzystać.  W zależności od kształtu udekorują kanapkę lub urozmaicą deskę serów i wędlin skomponowaną na przyjęcie.   
  • Kiedy przygotowujemy większą porcję przetworów, do krojenia ogórków przyda się robot kuchenny z nakładką szatkownicy. W innym przypadku wystarczy mandolina lub ostry nóż szefa kuchni. Możemy obrać je ze skórki lub ją zostawić. Niezależnie od wybranej opcji zyskają piękną, żółtą barwę. 
  • Jeśli przypadł Wam do gustu nasz przepis na ogórki z kurkumą, z pewnością posmakują Wam też ogórki w curry. Ponieważ w tej mieszance przypraw znajduje się nie tylko kurkuma, ale także między innymi chili, cynamon, imbir, kmin rzymski, kolendra i kardamon, przetwory z jej dodatkiem będą miały intensywny, wyrazisty aromat. Na pewno posmakują miłośnikom orientalnych potraw. 
  • Ogórki z kurkumą na zimę w plastrach można też pasteryzować metodą na sucho, czyli w piekarniku – w temperaturze 120–130°C, przez 30 minut. Przetwory z ogórków najlepiej przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu, czyli w piwnicy lub szafce kuchennej. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać ogórki z kurkumą? 

Ogórki kanapkowe z kurkumą mogą stanowić słodko-kwaśną przekąskę na zimno lub dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się jako składnik: 

  • kanapki panini lub domowych burgerów, nie tylko z klasyczną, mięsną wkładką, ale także warzywnych lub sojowych.    
  • sałatek i surówek – świetny pomysł na uzupełnienie obiadu w jesienne i zimowe miesiące. Z powodzeniem zastąpią tradycyjne dodatki, takie jak mizeria lub surówka z kapusty. Sałatka z ogórków z kurkumą będzie niezwykle smaczna, jeśli połączymy ją z dressingiem czosnkowym lub musztardowym. 
  • pasty kanapkowej – możemy pokroić je w drobną kostkę i wymieszać z wędzoną rybą lub delikatnym kurczakiem z rosołu. Ogórki w kurkumie to świetny dodatek do takich hitów śniadaniowych jak pasta jajeczna lub smarowidło do kanapek z tuńczykiem.  

Pyszne, słodko-kwaśne plastry ogórków konserwowych możemy zawinąć w ruloniki i ozdobić nimi półmiski serów i wędlin. Doskonale komponują się z treściwymi, słonymi przekąskami. 

Ogórki z kurkumą na zimę – dodatki do zalewy 

Tę oryginalną przekąskę o charakterystycznym żółtawym kolorze możemy nieco zmodyfikować, jeśli dodamy do zalewy inne składniki. Świetnym pomysłem są na przykład ogórki z kurkumą i miodem – wielokwiatowym lub lipowym. Wystarczy odrobina tej słodyczy w każdym słoiku, żeby zmienić charakter przetworów. Jeśli lubimy wyraziste i ostre smaki, możemy dodać do zalewy sproszkowaną lub świeżą papryczkę chili. Intensywność aromatu podbije także świeży korzeń imbiru. Warto zetrzeć go na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki. Żeby uzyskać różnorodne warzywne przetwory, idealne do sałatek, polecamy dodać do słoika plastry cukinii i marchewki.

Inne przetwory z ogórków 

Od pomysłów na ogórki konserwowe z rozmaitymi dodatkami można dostać zawrotu głowy. Ciekawych przepisów na przetwory na zimę jest całe mnóstwo, a my przedstawiamy niektóre z nich: 

  • Ogórki z musztardą – pozycja obowiązkowa na półce każdej spiżarni. Świetnie pasują do sycących dań mięsnych, takich jak karkówka lub żeberka. 
  • Ogórki z chili – świetna propozycja dla miłośników pikantnych potraw i godny konkurent ogórków w curry lub kurkumie. 
  • Ogórki watykańskie – z pewnością prześcigają ogórki kiszone i konserwowe pod względem oryginalności, którą zawdzięczają niecodziennemu składnikowi, a mianowicie rodzynkom. 
  • Ogórki po żydowsku – niby proste, ale smakują genialnie dzięki dodatkowi aromatycznych ziół i przypraw, takich jak gorczyca, ziele angielskie, czosnek, natka pietruszki i nać selera.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne