Ogórki w curry

Nie ma to jak przetwory własnej produkcji:)

Dodany przez: s.belata

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • - 2,5 kg ogórków pokrojonych w plastry
  • - 5 średnich cebul pokrojonych w półksiężyce
  • - 3 łyżki soli
  • - liście selera
  • Zalewa :
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki curry
  • 3 łyżki gorczycy
  • ¾ szklanki octu

Przygotowanie

  1. 1. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć;
  2. 2. Ogórki, cebulę zasypać solą i odstawić na pół godziny;
  3. 3. Połączyć składniki zalewy i zagotować;
  4. 4. Do słoików włożyć po liściu selera, ogórki z cebulą, zalać zalewą, słoiki zakręcić i gotować 5 minut;
  5. 5. Słoiki ustawić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. Sprawdzić czy są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotować ponownie.
ogórki przetwory warzywa sałatka przekąska curry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze