ogórki małosolne

Kawałek lata zamknięty w słoiku

Dodany przez: asu1983

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 3-5 "główek" kopru świeżego
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 3-4cm pasek świeżego chrzanu
  • ZALEWA:
  • 1l wody przegotowanej ostudzonej (z tego 1/2 szkl gorącej wody)
  • 1,5 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Ogórki wyszorować szczotką w zimnej wodzie.
  2. Sól z zalewy rozmieszać w pół szklanki gorącej wody i połączyć z pozostałą.
  3. W dużym słoiku ułożyć ogórki przekłądająć chrzanem i czosnkiem. Na wierzchu ułożyć koper. Zalać zalewą. Zakręcić. Odstawić na 5-7 dni w ciemnym miejscu.
  4. * Ogórki mają być całe zalane zalewą.
  5. * Ja stosuję ten przepis do ogórków w bańce 5l po wodzie-pyszność na zimę, ogórki kwaszone.
  6. Do bańki wrzucam 2-2,5kg ogórków małych (muszą przejść bez problemu przez otwór ;) ), proporcjonalnie dodaję chrzan, czosnek i koper. Zalewę robię w porcji na 5l. Bańka ogórkami i koprem jest uzupełnona w 5/6 części bańki. Zalewa oczywiście ponad ogórki. Bańkę szczelnie zakręcam-Woda nie może wyciekać. Odstawiam w ciemne i chłodne miejsce do zimy, albo i wiosny :) Do gulaszu, ogórkowej czy na sałatkę - jak znalazł :)
  7. Bańkę otwiera się przez odcięcie "góry " z nakrętką, 2-3 cm pod nakrętką :)
ogórki przetwory koper przetwoty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze