Ogórki małosolne

Moje ulubione ogóreczki

Dodany przez: Alex_M

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • Kawałek chrzanu
  • Gałązka kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Ogórki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, opłukać. Odciąć końce.
  2. Czosnek obrać. Koper opłukać. Chrzan przekroić na 2-4 słupki (w zależności od wielkości) Do dużego słoika (babcia zawsze robiła małosolne w kamiennej beczułce, przykrywała talerzem i przyciskała kamieniem  ja niestety nie mam takiego naczynia) włożyć gałązkę kopru, patyczki chrzanu, ząbki czosnku. Ogórki ułożyć ciasto w słoiku. Wodę zagotować. We wrzątku rozpuścić łyżkę soli i zalać ogórki. Zakręcić i odstawić na przynajmniej dobę ( ja lubię już po dobie. Najlepsze są na drugi i trzeci dzień)
ogórki przetwory przekąska koper
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze