karmelowiec

karmelowiec

Ocena:

4.48 (168)

  • 40 min.
pycha:)

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1 kasia
  • 2 Szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • Łyżka miodu
  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • Orzechy włoskie
  • 1 Śnieżka na mleko
  • ¾ szkl mleka
  • 0,5 litra śmietany kremówki 36%
  • 2 małe żelatyny

Karmelowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • (Żółtka, Kasia, szkl cukru pudru, proszek do pieczenia, mąka, miód) wszystkie te składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki, dzielimy ciasto na 2 części następnie rozwałkowujemy i wykładamy na duże blaszki. Pieczemy 2 placki (około 25 minut). Ubijamy śnieżkę w ¾ szkl mleka. W drugiej misce ubijamy śmietanę z szkl cukru pudru. Rozpuszczamy żelatyny w pół szkl mleka lub wody. Łączymy ze sobą śnieżkę i śmietanę, dodajemy żelatynę. Wylewamy masę na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch wylewamy karmel i układamy orzechy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne