Nugat

Przepisy na Wielkanoc - nugat

Dodany przez: mojegotowanie

Nugat

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 40 dag orzechów laskowych
  • 30 dag cukru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 5 białek
  • wafle do przekładania

Przygotowanie

  1. Przepisy na Wielkanoc - nugat
  2. Orzechy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i prażymy, aż skórka ściemnieje i zacznie się łuszczyć. Ostudzone ocieramy w ręczniku, czyszcząc z  resztek skórki.
  3. Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy gęsty syrop. Jeżeli w czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, zmywamy je do środka pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Nie mieszamy.
  4. Na małym ogniu podgrzewamy miód i  dodajemy do syropu. Podgrzewamy do stanu, gdy syrop nabrany łyżką rwie się na drobne włoski lub – gdy wpuścimy kroplę syropu do miski z zimną wodą – da się uformować w sprężystą kulkę.
  5. Białka ubijamy na pianę i w misce ustawiamy nad parą. Cały czas ubijając pianę, wlewamy powoli syrop miodowy. Podgrzewamy i ubijamy, aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Zdejmujemy znad pary, dodajemy orzechy i  mieszamy.
  6. Przestudzoną masę rozsmarowujemy dość nieregularnie na waflach.
  7. Możemy także nugat wstawić pod grill, do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, wówczas pięknie się zrumieni.
  8. Sentymentalny deser - nugat - idealny przepis na Wielkanoc.
  9. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  10. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy na Wielkanoc nugat ciasto nugat
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy