Nugat

Przepisy na Wielkanoc - nugat

Dodany przez: mojegotowanie

Nugat

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 40 dag orzechów laskowych
  • 30 dag cukru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 5 białek
  • wafle do przekładania

Przygotowanie

  1. Przepisy na Wielkanoc - nugat
  2. Orzechy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i prażymy, aż skórka ściemnieje i zacznie się łuszczyć. Ostudzone ocieramy w ręczniku, czyszcząc z  resztek skórki.
  3. Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy gęsty syrop. Jeżeli w czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, zmywamy je do środka pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Nie mieszamy.
  4. Na małym ogniu podgrzewamy miód i  dodajemy do syropu. Podgrzewamy do stanu, gdy syrop nabrany łyżką rwie się na drobne włoski lub – gdy wpuścimy kroplę syropu do miski z zimną wodą – da się uformować w sprężystą kulkę.
  5. Białka ubijamy na pianę i w misce ustawiamy nad parą. Cały czas ubijając pianę, wlewamy powoli syrop miodowy. Podgrzewamy i ubijamy, aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Zdejmujemy znad pary, dodajemy orzechy i  mieszamy.
  6. Przestudzoną masę rozsmarowujemy dość nieregularnie na waflach.
  7. Możemy także nugat wstawić pod grill, do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, wówczas pięknie się zrumieni.
  8. Sentymentalny deser - nugat - idealny przepis na Wielkanoc.
  9. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  10. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy na Wielkanoc nugat ciasto nugat
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze