Niedzielny rosół

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 1,5-2 godziny Porcja: 160 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Niedzielny rosół

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
160 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 75 dag wołowiny z kością (np. szpondra, łopatki, mostka)
  • 25 dag cielęciny z kością
  • korpus kurczaka (albo 40 dag kurzych skrzydełek)
  • pęczek włoszczyzny z kawałkiem kapusty
  • listek laurowy
  • 3–4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 10 dag kaszy manny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć wołowinę i cielęcinę, wlać 3,5 litra zimnej wody, wsypać pół łyżki soli. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Postawić garnek na małym ogniu, przykryć pokrywką. Po kilkunastu minutach zdjąć pianę z powierzchni wywaru.
  2. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, opłukać. Kapustę i por umyć. Do rosołu dodać kurczaka oraz przygotowane warzywa. Cebulę zrumienić nad palnikiem gazowym, dodać do rosołu. Przyprawić, gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  3. Kaszę mannę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. W rondlu zagotować 370–400 ml wody z solą. Wlać kaszę, mieszając gotować 10–15 minut. Gotową kaszę wylać na półmisek zwilżony zimną wodą, rozsmarować na grubość ok. 1 cm. Gdy ostygnie, pokroić w kostkę.
obiad zupa rosół zupy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze