Naturalny dżem truskawkowy

Pyszny dżem truskawkowy bez dodatku zagęszczaczy, ani cukru żelującego.

Dodany przez: klekotka

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • truskawki
  • cukier

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Przerzycamy do garnka, w którym będziemy robili dżem.
  2. Truskawki stawiamy na małym ogniu i często mieszamy.
  3. Gdy odparuje woda dodajemy cukier do smaku i czekamy aż się rozpuści.
  4. Dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
  5. Rady:
  6. Cukier najlepiej dać pod koniec smażenia, gdyż nie przypalają nam się truskawki do dna garnka.
  7. Zalecam zrobienie większej ilości za jednym razem, gdyż czas smażenia jest dość długi.
przetwory deser wegetariańska truskawki Dżem cukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze