Nalewka ze śliwek węgierek.

Potrzebny jest balon do wina i dużo cierpliwości.

Dodany przez: msewka

Nalewka ze śliwek węgierek.

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * 3 kg śliwek węgierek
  • * 4,5 l spirytusu
  • * 4 l wody przegotowanej i wystudzonej
  • * 1,5 kg cukru
  • * 2 laski wanilii
  • * 4 cukry waniliowe (z prawdziwą wanilią)
  • * skórka cytrynowa (z 6 cytryn)
  • * pół szklanki brandy lub koniaku
  • *

Przygotowanie

  1. Umyte i wpestkowane śliwki wsypać do balona,wrzucić 2 garści pestek ze śliwek dla dodania lekkiej goryczki.Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce.Po ok.2-3 tygodniach odlać płyn a śliwki usunąć.Raczej ciężko je do czegoś wykorzystać,gdyż są bardzo gorzkie.Do wody wsypać cukier,cukier waniliowy i wydrążony miąższ z laski wanilii a także skórkę otartą z cytryn.Zagotować mieszając ,aż otrzymamy gęsty syrop.Przecedzić i ostudzić.Wlać do spirytusu,dolać brandy lub koniak.Można trzymać w zamkniętym balonie lub porozlewać do butelek.Wstawić w ciepłe,ciemne miejsce conajmniej do świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej smakuje po upływie ok.roku.
nalewki śliwki alkohol.... nalewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze