Nalewka z rokitnika

Przygotowanie: 1 rok

Dodany przez: mojegotowanie

Nalewka z rokitnika

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 8 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 l spirytusu 80%

Przygotowanie

  1. Owoce umyć, osączyć. Wrzucić do gąsiorka, zasypać połową cukru, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 3–4 miesiące.
  2. Alkohol zlać, owoce zasypać pozostałym cukrem, przykryć i odstawić na 2–3 tygodnie, aż cukier się rozpuści i wydobędzie cały sok z owoców.
  3. Syrop połączyć z alkoholem, zamknąć, odstawić na 2–3 dni, od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem, aby płyny dokładnie się połączyły.
  4. Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 5–6 miesięcy.
  5. Nalewka powinna mieć piękny rubinowy kolor.
napoje nalewki nalewka spirytus alkoholowe rokitnik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze