Nalewka z pomarańczy - pomarańczowa gorzka

Pyszna, nalewka z nutką pomarańczy.

Dodany przez: Aseret

Nalewka z pomarańczy - pomarańczowa gorzka

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • skórka pomarańczowa;
  • skórka z cytryny
  • cytryna 1/2 szt
  • korzeń goryczki górskiej ok 1/2 łyżeczki do kawy
  • cukier 10 dag
  • wódka czysta 2 litry
  • spirytus 96 % 1/2 szkl

Przygotowanie

  1. Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w paski, włożyć do trzylitrowego słoja wraz z korzeniem goryczki górskiej.
  2. Cukier rozpuścić w 10 łyżkach wody, dodać sok z 1/2 cytryny, wlać syrop do słoja i odstawić.
  3. Po dwóch, trzech dniach dodać wódkę i spirytus, słój zamknąć i pozostawić na dwa tygodnie (codziennie wstrząsać naczyniem).
  4. Potem nalewkę zlać, sklarować, by wytrącił się osad, który można łatwo usunąć.
  5. Następnie dokładnie przefiltrować.
  6. Mało kto wie, że nalewka to nasz narodowy, polski trunek.
  7. Kiedyś każdy szanujący się dom miał swoje przepisy na wiśniówkę, dereniówkę, morelówkę, orzechówkę czy jarzębiak.
  8. Dobra nalewka czeka na degustację nawet kilka lat.
napoje nalewki napój pomarańcze nalewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze