Nalewka z pigwy

Przygotowanie: 4-5 tyg.

Dodany przez: mojegotowanie

Nalewka z pigwy

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.58 z 26 głosów)

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • szklanka cukru 1
  • 1/2 l wódki
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
  • skórka
  • sok z 1/2 pomarańczy 50 ml rumu

Przygotowanie

  1. Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką.
  2. Po 2–3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić.
  3. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem).
  4. Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie.
  5. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące.
miód napoje nalewki pigwa wódka nalewka pigwówka nalewka z pigwy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze