Nalewka z kawy i pomarańczy

Dla miłośników mocnych trunków. Wspaniale pachnie kawą i pomarańczą.

Dodany przez: strasznie smaczne

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 6-7 łyżek cukru
  • ok 4 dag kawy w ziarnach
  • 250 ml wody
  • 0,5l spirytusu lub wódki - wtedy więcej

Przygotowanie

  1. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Do syropu wlać spirytus. Pomarańczę sparzyć. Ponacinać nożem mnóstwo otworków (robiłam to nad słojem, w którym miała stać nalewka, żeby nie uronić ani kropelki cennego soku). W nacięcia powkładać ziarna kawy (ja kupiłam aromatyzowaną pomarańczą). Jeśli pomarańcza jest mała, to wkładać kilka ziaren w jedno miejsce. Owoc włożyć do słoja i zalać syropem. Odstawić na 6 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przelać do butelek i odstawić co najmniej na 3 miesiące. Wiadomo, im starsza, tym lepsza.
  2. U mnie syrop nie pokrył całej pomarańczy. Miałam też za mało spirytusu, więc dolałam na oko wódki. Wyszło ciut mocne, ale na pewno znajdą się chętni.
kawa napoje nalewki pomarańcza nalewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze