Nalewka z aroni

Pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory

Dodany przez: MonikaGórska

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 60 dag owoców aroni
  • 200 szt liści z wiśni (wraz z ogonkami)
  • 1,5 l wody
  • 80 dag cukru
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego
  • 0,5 l spirytusu

Przygotowanie

  1. Do garnka około 6-8 l wsyp owoce aroni dodaj liście z wiśni (koniecznie z ogonkami) i zalej to wodą. Postaw na ogniu do zagotowania. Zanim zawartość garnka się zagotuje rozgnieć owoce aroni i liście wiśni np tłuczkiem do ziemniaków, wtedy aronia puści więcej soku. Doprowadź wywar do zagotowania i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min. od czasu do czasu mieszając i rozgniatając owoce i liście. Ważne jest aby pod czas gotowania garnek był przykryty pokrywą. Po 25 min odcedź płyn od liści i resztek owoców. Przecedzaj płyn przez drobne sitko 2-3 razy następnie jeszcze raz przez gazę lub watę aby powstał klarowny wywar. Jeśli wywar ostygł pod czas przecedzania postaw go na parę minut na ogniu aż delikatnie się zagrzeje, to ułatwi rozpuszczenie cukru. Do ciepłego płynu dodaj cukier i kwasek cytrynowy wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia na 3-4 godz. Do zimnego wywaru dodaj spirytus i odstaw nalewkę na około 3 dni. Po 3 dniach nalewka jest gotowa do spożycia. NA ZDROWIE
drinki napoje nalewki nalewka wiśnia aronia liście wiśni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze