Nalewka na gorąco-Krupnik Polski

Ocena:

4.48 (143)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
Krupnik jest jedną z najdawniejszych wódek znanych w Polsce. Pije się ją na gorąco.

Składniki:

  • 1/4 litra miodu
  • szklanka wody
  • goździki
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • kawałek skórki pomarańczowej
  • 2dkg cynamonu
  • pół laski wanilii
  • 1/2 litra spirytusu

Nalewka na gorąco-krupnik polski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1/4 l miodu z jedną szklanką miodu zagotować. Zszumować. Dodać goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, wanilię i skórkę pomarańczową. Po 5 min gotowania, odstawić na bok na 30 min pod przykryciem by wywar naciągnął, po czym odcedzić. I ponownie i zagotować. Na gotujący się miód wlewać ostrożnie spirytus (trzeba uważać by się nie zapalił) zdjąć na bok.
  • Nalewać i podawać gorący.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne