Nalewka figowa

Ocena:

4.47 (201)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 2 tygodnie

Składniki:

  • 1/2 suszonych fig
  • szklanka cukru
  • woda mineralna niegazowana
  • 1/2 l spirytusu

Nalewka figowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Figi pokroić
  • włożyć do rondla
  • zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki wody mineralnej. Mieszając
  • gotować
  • aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Przelać do słoja
  • odstawić na 6–7 dni w temperaturze pokojowej. Dolać tyle wody
  • aby moc nalewki była odpowiednia (według uznania).
  • Odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne 7 dni
  • wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Po upływie tygodnia odstawić nalewkę do sklarowania
  • odlać sklarowany płyn do butelki
  • resztę przecedzić przez gazę do osobnej butelki do dalszego klarowania.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne