Naleśniki żytnie razowe

Naleśniki w zdrowszej wersji- moim zdaniem również smaczniejsze od tradycyjnych.

Dodany przez: czarna6kijana

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 5 łyżek mąki żytniej razowej (ja użyłam takiej z upraw ekologicznych)
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej krupczatki
  • szczypta soli
  • woda i mleko w proporcji 1:1 (tyle, ile mąki- mierzymy szklanką)
  • dwie szczypty otrąb wielozbożowych
  • kilka kropel oliwy do ciasta
  • kilka kropelek oliwy do wysmarowania patelni

Przygotowanie

  1. Średniej wielkości patelnię smarujemy oliwą.
  2. Do miski wlewamy mleko, wodę, oliwę, wbijamy jajko, wsypujemy sól. Zaczynamy miksować, dodając stopniowo mąkę i otręby. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję (możemy to sprawdzić lekko przechylając miskę, a potem z powrotem ją stawiając- jeśli będzie powoli spływać i zostawi ślad na ściance, to jest w porządku), rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
  3. Wylewamy po niepełnej chochelce ciasta, rozprowadzamy. Gaz powinien być średni. Kiedy brzegi się zaczynają odwijać, a naleśnik przesuwa się po patelni, gdy potrząsamy nią na boki- możemy naleśnik odwrócić. Robimy to zdecydowanym ruchem i smażymy po drugiej stronie tylko chwilę.
  4. Do ciasta naleśnikowego możemy też dodać przyprawy ziołowe, ulubione pestki.
  5. Jeśli będziemy smażyć naleśniki na większej patelni, wyjdzie ich ok. czterech.
  6. Naleśniki się nie rwą, więc jeśli wyjdą nam nie zbyt grube- możemy robić z nich również krokiety.
  7. Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/
sniadanie obiad kolacja dla dzieci naleśniki naleśnik żyto mąka żytnia razowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze