Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

Bardzo zdrowe i polecane dla miłośników szpinaku

Naleśniki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 188 głosów)

Składniki:

  • naleśniki 10 sztuk
  • szpinak 600 g
  • szpinak ser żółty twardy 100 g
  • jaja 4 sztuki
  • mąka 10 g
  • masło 50 g
  • mleko 500 ml
  • sól, pieprz biały
  • gałka muszkatołowa do smaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Szpinak opłukać,odciąć łodygi,osuszyć i obsmażyć na 10 g masła. Gdy liście szpinaku lekko zmiękną,zdjąć je z ognia i posiekać
  • Ugotować na twardo 2 jaja,posiekać i wymieszać ze szpinakiem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z 20 g masła, mąki, mleka sporządzić sos beszamelowy. Doprawić sos solą,pieprzem, gałką muszkatołową i połączyć z dwoma żółtkami i żółtym serem. Połowę sosu wymieszać ze szpinakiem , nałożyć na naleśniki i zwinąć je w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem i ułożyć naleśniki. Polać naleśniki pozostałym sosem i zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy