Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Pyszne ,szybkie do przygotowania naleśniki dietetyczne:)

Dodany przez: ewelnina

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • -2 jaja
  • - 2 szklanki mąki
  • - 1 szklanka mleka
  • - szczypta soli
  • Nadzienie:
  • dwa pęczki świeżego szpinaku
  • 200 gram białego sera ( ja użyłam chudy)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • przyprawy:sól,piepez

Przygotowanie

  1. Ciasto: jaja roztrzepac z mlekiem, dodać mąkę i razem roztrzepać na gładką masę. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor. (ja nie używam tłuszczu do smażenia)
  2. Nadzienie: Ser biały zmielić. Szpinak umyć odciąć łodygi, liście jeszcze raz przepłukać. Na patelni rozgrzać masło, dodać liście szpinaku , podusić pod przykryciem, dodać wycisnięty przez praskę ,lub starty na tarce czosnek. Podusić razem ok 2-3 minut. Przestudzić i dodać do zmielonego sera. Wymieszać ,przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na każdego naleśnika nakładac ok łyzki nadzienia, może trochę wiecej aby podczas jedzenia nie były za mdłe.
  4. Ja podaję je z sosem koperkowym (jogurt gęsty naturalny, pół pęczka koperku ,pieprz,sól)
sniadanie obiad przekąska wegetariańska dla dzieci naleśniki szpinak Biały Ser
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze