Nalesniki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką

Pyszne zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami.

Dodany przez: Joanna

Nalesniki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
450 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 5 głosów)

Składniki

  • CIASTO :
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • sól
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag szynki w plasterkach (lub innej wędliny)
  • duża cebula
  • 20 dag sera pleśniowego typu rokpol
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • DO ZAPIEKANIA :
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • po łyżce masła i tartej bułki

Przygotowanie

  1. Ciasto: składniki zmiksować. Odstawić.
  2. Farsz: pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Smażyć
  3. razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć razem, aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą bułką, żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Dodać do farszu. Rokpol (można zastąpić bryndzą albo innym owczym serem) zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do farszu, wymieszać.
  5. Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste, dolać wody). Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w rulony. Ułożyć w naczyniu
  6. żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C. Podawać gorące.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
ser obiad naleśniki pieczarki szynka Naleśniki zapiekane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze