tanie, niezwykle puszyste i smaczne z różnymi dodatkami
Składniki:
40 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
2 jajka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
Około 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 pełna łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Sól do smaku
2 łyżki oleju
Puchate naleśniki ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do miski wrzucić ziemniaki, przyprawę i wbić jajka. Zmiksować podręcznym blenderem. Następnie dodać obie mąki i sól.
Mieszając mątewką dolewać olej, mleko i wodę aż powstanie konsystencja jak na zwykłe naleśniki.
Usmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej. Z tej porcji było 7 naleśników, są one delikatniejsze i bardziej puszyste od tych zwykłych, trzeba tylko delikatnie się z nimi obchodzić podczas smażenia. Ja podważałam łopatką i obracałam na drugą stronę.
Uwagi:
Naleśniki ziemniaczane są pyszne bez dodatków ale można podać je z barszczykiem lub usmażonymi pieczarkami z cebulką czy sosem słodko- kwaśnym.
W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Do ostatniej porcji ciasta dolałam troszeczkę koncentratu barszczu