puchate_nalesniki_ziemniaczane

Puchate naleśniki ziemniaczane

Ocena:

4.5 (146)

  • 15 min.
  • dla 7 osób

tanie, niezwykle puszyste i smaczne z różnymi dodatkami

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • Około 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Puchate naleśniki ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wrzucić ziemniaki, przyprawę i wbić jajka. Zmiksować podręcznym blenderem. Następnie dodać obie mąki i sól.
  • Mieszając mątewką dolewać olej, mleko i wodę aż powstanie konsystencja jak na zwykłe naleśniki.
  • Usmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej. Z tej porcji było 7 naleśników, są one delikatniejsze i bardziej puszyste od tych zwykłych, trzeba tylko delikatnie się z nimi obchodzić podczas smażenia. Ja podważałam łopatką i obracałam na drugą stronę.
  • Uwagi:
  • Naleśniki ziemniaczane są pyszne bez dodatków ale można podać je z barszczykiem lub usmażonymi pieczarkami z cebulką czy sosem słodko- kwaśnym.
  • W każdej wersji smakują wyśmienicie.
  • Do ostatniej porcji ciasta dolałam troszeczkę koncentratu barszczu
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne