NALEŚNIKI Z ZIEMNIAKAMI

Łatwy sposób na dobry i tani obiad.

Dodany przez: halina070177

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • mleko
  • 1/2 szkl wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • mąka
  • FARSZ:
  • ziemniaki
  • 1 cebula
  • DODATKOWO:
  • olej
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. FARSZ:
  2. Ziemniaki obrać, osolić i ugotować.Cebulę przyrumienić na złoty
  3. kolor .Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzić i podusić z przyrumienioną cebulką, aby były lekko wilgotne- żeby dobrze się rozprowadzały.Przykryć pokrywką aby nie ostygły.
  4. NALEŚNIKI:
  5. Wszystkie składniki na naleśniki połączyć na jednolite ciasto- najlepiej mikserem. Mąkę dodawać łyżką ( ciągle miksując) tyle aby ciasto nie było za gęste ani za rzadkie.Smażyć placki wielkości patelni na rozgrzanym oleju z obu stron.
  6. Farsz nakładać na usmażone naleśniki i rozsmarować nożem warstwę o grubości ok 0,5 cm. Naleśnika zwinąć, obtoczyć go w bułce tartej i opiec na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Jeżeli naleśniki są duże- zależy to od patelni, to przed obtaczaniem w bułce naleśniki można przeciąć na pół- wtedy lepiej się je smaży.
obiad kolacja naleśniki ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy