istock
4.27 (239)
Naleśniki zapiekane z serem, szynką i pieczarkami to pyszne, sycące, a także proste w przygotowaniu danie. Najlepiej wykorzystać do nich szynkę gotowaną oraz dwa rodzaje sera – cheddar i pleśniowy. Połączone ze sobą tworzą oryginalną kompozycję smakową. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na doskonały obiad!
szynka gotowana 200 g
pieczarki 400 g
ser pleśniowy 150 g
ser żółty 150 g
mąka 200 g
jajka 2 szt.
mleko 220 ml
woda gazowana 220 ml
olej 40 ml
bułka tarta 60 g
masło 20 g
szczypiorek 1 pęczek
sól 3 g
pieprz 3 g
Przepis na naleśniki zapiekane zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy najpierw samą cebulkę, a następnie dorzucamy do niej pieczarki. Na koniec dorzucamy pokrojoną w paseczki szynkę i wszystko razem krótko podsmażamy. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy do niego bułkę tartą, aby stał się gęstszy. Do farszu dodajemy też posiekany szczypiorek i starty ser.
iStock
Jajka, mąkę, wodę gazowaną i mleko dokładnie miksujemy na gładką masę. Kiedy ciasto będzie już gotowe, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy dosyć cienkie naleśniki i odkładamy je do ostygnięcia. Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulon.
istock
Gotowe naleśniki na słono układamy ciasno obok siebie w natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Kiedy wszystkie naleśniki będą już ułożone, obsypujemy ja po wierzchu startym serem żółtym. Wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 8-10 minut.
istock
Porady
- Do smażenia naleśników na słono zamiast oleju rzepakowego, możemy wykorzystać masło klarowane. Dobrym pomysłem jest dodanie składnika tłuszczowego do ciasta (najlepiej masła), dzięki czemu możemy smażyć naleśniki na suchej patelni.
- Nasz przepis na naleśniki zapiekane możemy nieco zmodyfikować, dodając do nich warzywa np. paprykę, pomidora czy ogórki.
- Nasze naleśniki na słono mogą być dość suche, dlatego warto przygotować do nich sos np. pomidorowy na bazie pomidorów w puszce – wystarczy podsmażyć cebulę i czosnek (najpierw na patelnie wrzucamy cebulę, a dopiero po chwili czosnek), dodajemy pomidory w puszce, gotujemy przez ok. 7 minut, a następnie całość miksujemy, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy odrobinę cukru i oregano.
- Do smażenia naleśników warto wykorzystać wodę gazowaną, dzięki czemu będą one znacznie puszyste.
- Do przygotowania naleśników na słono świetnie sprawdzi się specjalna patelnia do naleśników, która jest niska i specjalnie wyprofilowania, co znacznie ułatwia ich smażenie. Do zapieczenia idealne będzie naczynie żaroodporne.
Pomysłów na naleśniki na słono jest naprawdę co niemiara – naleśniki to dobra baza do tego, by bawić się składnikami i tworzyć własne, i unikalne kompozycje smakowe. Naleśniki wytrawne świetnie sprawdzą się w roli dania obiadowego. Z powodzeniem możemy serwować je również w roli przystawki na przyjęciach. Obecnie dużą popularnością cieszą się pomysły na naleśniki na słono w wersji bezmięsnej, czyli wegetariańskiej. Zdecydowane najpowszechniejszym ich typem są naleśniki ze szpinakiem z fetą lub z serem żółtym. Innym pomysłem są naleśniki z brokułami i serem twarogowym. Świetnie smakują również naleśniki z warzywami w stylu meksykańskim, czyli z gęstym pomidorowym sosem.
Naleśniki na słono z powodzeniem można przygotować też również z mięsem w roli głównej. W pierwszej kolejności należy wymienić naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem fetą. Popularne są także naleśniki szpinakowe z łososiem. Nie należy zapominać również o naleśnikach w stylu meksykańskim – z mieloną wołowiną z warzywami w sosie pomidorowym (w stylu chilli con carne). Jeśli chcemy przygotować coś szybkiego na ząb świetną opcją mogą być również naleśniki z parówką czy kiełbasą.
Naleśniki w wersji wytrawnej możemy przyrządzać na kilka różnych sposobów – możemy je zarówno zapiec, jak i usmażyć na patelni na maśle klarowanym lub oleju słonecznikowym. Dużą popularnością cieszą się naleśniki zapiekane, obficie posypane serem żółtym i gęsto posypane pokrojonym w kostkę szczypiorkiem.
Podsumowując, naleśniki do świetna baza do przygotowania potraw w duchu zero waste, ponieważ w roli farszu możemy wykorzystać niemal wszystkie składniki, które mamy w swojej lodówce. Warto tworzyć swoje unikalne kompozycje smakowe.