Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.44 (194)
Zamiast tostów przyrządzamy dzisiaj naleśniki - z szynką i serem.
ser żółty 6 plasterków
szynka gotowana 6 plasterków
jajka 2 szt.
masło klarowane 20 g
mąka 200 g
olej 30 ml
woda gazowana 500 ml
sól 3 g
Ciasto: mąkę przesiewamy. Jajka wbijamy do naczynia. Dodajemy łyżkę oleju oraz sól. Miksując, dosypujemy mąkę i wlewamy wodę mineralną. Ciasto odstawiamy na 30 min.
Smażenie: patelnię smarujemy resztą oleju. Wylewamy tyle ciasta, żeby usmażyć cienkie i niezbyt rumiane naleśniki.
Składanie naleśników: na gorącej patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Kładziemy naleśnik. Pokrywamy go plastrami szynki i sera. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smażymy do zrumienienia, aż oba się skleją, po czym ostrożnie obracamy i dosmażamy z drugiej strony. Lekko „sztywne” naleśniki zdejmujemy z patelni i kroimy jak pizzę. Podajemy na gorąco, np. z pomidorami i keczupem.
Porady
Zobacz też: tradycyjne naleśniki - amerykańskie pancakes czy francuskie crepes suzette