Naleśniki z jabłkami / fot. iStock
4.49 (201)
Naleśniki z jabłkami to posiłek, który najczęściej podawany jest na deser lub jako słodki obiad dla dzieci. Przepis na naleśniki z jabłkami często zawiera dodatek korzennych przypraw. Obowiązkowym dodatkiem jest cynamon, choć warto zwrócić uwagę na imbir, goździki i ekstrakt waniliowy. Naleśniki z jabłkami i cynamonem to danie, które często spotykało się na szkolnych stołówkach. W tej prostej wersji zachwyci nawet niejadków!
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1.5 szklanki
woda gazowana 0.5 szklanki
jajka 2 szt.
olej 2 łyżki stołowe
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
jabłka 500 g
cynamon 2 łyżki stołowe
cukier puder 2 łyżki stołowe
Porady
Jak zrobić naleśniki z jabłkami?
Aby usmażyć naleśniki, które łatwo odejdą od patelni, warto sięgnąć po patelnię z nieprzywierającą powłoką. Mogą to być patelnie ceramiczne lub patelnie żeliwne. Aby naleśniki były równomiernie usmażone i można było je łatwo przewracać, można sięgnąć po specjalne patelnie do naleśników. Dzięki nim mamy pewność, że ciasto będzie cienko rozlane po całości, a lekka rączka ułatwi podrzucanie gotowych placków.
Kolejnym patentem na uzyskanie nieprzywierających naleśników jest dodanie do ciasta tłuszczu. Może to być olej roślinny np.: olej słonecznikowy lub olej rzepakowy. Jednak jeżeli chcemy zrobić naleśniki z jabłkami idealne na słodki podwieczorek, to warto sięgnąć po roztopione i wystudzone masło. Dzięki temu naleśniki z jabłkami będą miały wyjątkowy smak i niesamowity aromat.
Naleśniki na słodko z jabłkami to także okazja do użycia różnego rodzaju bakalii. Nadzienie warto urozmaicić o posiekane orzechy włoskie, o krem z orzechów laskowych, uprażone migdały, o suszoną żurawinę lub rodzynki. Dodatek pistacji może być równie zaskakujący, co pyszny. Gotowe naleśniki z jabłkami polane sosem ze słonego karmelu będą wyjątkowo odświętnym daniem.